Ens vols conèixer millor ? – La Rebeca

Em dic Rebeca i fa 3 anys que treballo com a tècnica lingüista d’anglès a la UPC. Primer de tot, vull aclarir que sóc més simpàtica del que semblo en aquesta foto que va sortir a El País el 16 de desembre.


This is my story…
Vaig néixer a Anglaterra a finals dels anys setanta, de pare anglès i mare navarresa,  i vaig arribar a Barcelona a principis dels noranta. La meva carrera professional sempre ha estat lligada a la traducció: és el que vaig estudiar a la universitat i al que m’he dedicat des que em vaig llicenciar. Les meves llengües de treball principals són l’anglès, el català i el castellà, encara que algun dia no gaire llunyà espero poder treure profit dels meus coneixements de francès, alemany i portuguès.
Em vaig presentar al concurs públic per treballar com a tècnica lingüista a la UPC després d’uns anys com a traductora autònoma perquè em semblava una bona oportunitat per especialitzar-me en l’àmbit acadèmic i científic. Finalment, les oportunitats que m’ha donat treballar al Servei de Llengües i Terminologia han estat molt més profundes i enriquidores.
Per posar només un parell d’exemples, al llarg d’aquests 3 anys, he passat de la ignorància més absoluta sobre la terminologia UPC a convertir-me en una veritable experta trilingüe en educació superior (per als que us quedeu a la casa, recordeu que en anglès vice-rector va amb minúscula i amb guionet, en català s’escriu junt amb una r i en castellà amb dues). M’ha passat una cosa semblant amb els articles de recerca en anglès: gràcies a la feina infatigable del meu cap, he guanyat molta seguretat a l’hora de revisar l’anglès d’articles científics altament especialitzats, que per a una persona de lletres pures no són poca cosa, us ho puc assegurar. A més, cada dia he après alguna cosa nova dels meus companys, que no només són uns veritables professionals lingüístics i organitzatius sinó que tenen una qualitat humana extraordinària (i que consti que no ho dic per peloteo, sinó que realment ho sento així).
Fa uns mesos vaig rebre una beca de mobilitat per comprovar in situ el treball que realitza el centre de llengües de la Universitat de Purdue a Indiana, Estats Units, considerat un dels més prestigiosos del món. Vaig tornar amb moltes ganes d’implementar a la UPC els coneixements adquirits sobre serveis i recursos innovadors, tutories personalitzades i tallers per a la comunitat universitària orientats a millorar les capacitats d’escriptura en anglès. En els últims temps, he posat en pràctica aquests coneixements en forma de tutories d’escriptura de material docent en anglès per a membres del PDI.

But then, suddenly…
El dia 16 de desembre em van comunicar que el meu nom és en una llista de treballadors que hem d’anar al carrer en algun moment no definit entre el 31 de gener i el 21 de febrer de 2012. Per què? Doncs, segons m’han explicat, perquè tinc un contracte d’interina i treballo als Serveis Generals…
Em considero una persona positiva i optimista, i tant de bo que l’estalvi del meu sou i el del 23 % de la plantilla de PAS de la UPC i d’un nombre indefinit de PDI contribueixi a construir i garantir una universitat d’excel•lència, innovadora i sostenible. Però quan miro cap al Rectorat sento el mateix que quan miro cap a la nostra classe política: pessimisme, perquè sembla que els que han contribuït a crear l’actual situació econòmica —amb un dèficit de 100 milions d’euros en el cas de la UPC— són els mateixos que tenen la tasca de resoldre-la.
Davant de la situació actual em pregunto diverses coses:
1. Si s’ha de fer fora a 306 treballadors del PAS i un nombre indefinit de professors en els pròxims mesos, podem confiar que aquests acomiadaments es faran basant-se en uns principis que garanteixin l’excel•lència, la transparència i la sostenibilitat de la UPC?
2. O potser es basaran en l’amiguisme, en el nepotisme i en el principi de desfer-se dels que surt més barat acomiadar?
3. Ens acomiaden als treballadors de base perquè els de dalt puguin mantenir els seus elevats sous i privilegis?
4. Per què la Gerència no practica el que predica i els seus membres no es rebaixen els sous?
5. Com s’ha gestionat en els últims anys una universitat tan prestigiosa com la UPC per arribar a aquesta situació de dèficit tan greu? Què s’ha fet malament? Quines persones en són responsables i quan es depuraran aquestes responsabilitats?
Aprofito per enviar molts ànims i desitjar molta força tant als companys que es queden com als que marxen o van marxar l’any passat.
Gràcies, Save UPC, per aquesta oportunitat d’explicar una mica el meu pas per la UPC i tant de bo que aconseguiu el vostre objectiu de salvar la UPC i que un dia torni a ser una universitat pública i de qualitat.

Posted on 31/01/2012, in Ens vols conèixer millor?. Bookmark the permalink. 9 comentaris.

  1. Rebeca estic amb tu!
    Des de l’any 2000 que sóc a la UPC. Ja fa 12 anys. He sigut estudiant, graduat, becari. I ara sóc temporal. I dic temporal perquè és aquesta categoria de segones a la que m’han catalogat o descatalogat, perquè la plaça que jo ocupo és de catàleg i això és el que volen fer.
    M’estimo i crec en la institució i els seus objectius. Ara bé, també estic dubtant que s’arribi a bon port.
    Si el vaixell s’enfonsa, els que ens toca saltar ho farem de gust sempre i quan tinguem la seguretat que arribarà a bon port i no s’estimbarà contra les roques.

    Per això companys de la UPC és el moment de dir ben fort SAVE UPC!!
    Tinc confiança que això guiarà el capità del vaixell a posar rumb cap a l’excel•lència, la transparència i la sostenibilitat.

  2. Gran escrit de la Rebeca, aquest tipus de persones haurien de ser imprescindibles en una universitat de qualitat. Seguim lluitant pel que creiem just.

  3. Es pot parlar més alt, però no més clar. Això que et preguntes, Rebeca, s’ho pregunta molta gent des de fa temps.

    Tant debò el teu exemple (i el de l’Adrià) serveixin com a mínim per fer reflexionar algú “dels de dalt”. Només per això SaveUPC haurà valgut la pena.

  4. Xavier Carrau

    Deia que et felicito per la teva trajectòria professional i personal i que estic totalment d’acord en que ets molt més simpàtica que el que sembles a la foto.
    Xavier Carrau

  5. Marta Cayetano i Giralt

    Hola Rebeca,
    Et felicito pel teu escrit i estic d’acord amb moltes de les coses que hi has deixat reflexades.
    M’ha semblat molt sincer i amb les teves paraules aconsegueixes fer un pas endavant i prendre certa perspectiva de la situació.
    A mi també m’agrada creure en una organització amb treballadors motivats, contents amb la feina que fem i on puguem treballar en un entorn de confiança i “des-apalancament”. Ara mateix la UPC no ens ho pot donar. Espero que algun dia, en un futur no gaire llunyà, això canvïi.

  6. Hola,
    He de dir dues coses primer de tot:
    1)La foto no fa justícia a la Rebeca, no només és una gran persona, sinó que a més és MOLT simpàtica
    2)La UPC perd una gran professional amb la seva marxa
    Gran escrit, Rebeca, felicitats per aquesta iniciativa que és una mostra més de la teva capacitat d’innovar i progressar en tots els sentits, laborals i personals.
    Ja ho saps, fa molta ràbia que una institució com aquesta deixi anar gent com tu, amb ganes i empenta. Indignació és una paraula que queda curta davant la situació actual. Companys, companyes, ànim i sort!
    Yolanda

  7. Com ja ha dit tothom, deixar anar profesionals com tu es una prova més de la mala gestió d’aquesta gent. Haurien de destituir-los a tots, començant pel Rector i acabant per tots els “càrrecs de confiànça”. Hem de continuar això que hem començat i arribar fins on faci falta.
    Ànims a tots.
    Lavondis.

  8. eva salvador

    Hola Rebeca,

    Primer de tot comentar-te que coincideixo plenament amb cadascuna de les cinc qüestions que fas. Has transmès amb molta claredat els punts clau que ens inquieten a molts de nosaltres.

    Si “salvar la UPC” significa fer fora professionals con tu, definitivament estem perduts.
    Precisament el que fa falta són persones apassionades amb la feina que fan, implicades, amb ganes d’aprendre i de proporcionar canvis que ens ajudin a millorar el “saber fer” i la projecció, tan nacional com internacional, de la nostra universitat (a part de la famosa qualitat i excel•lència que està en boca de tots).

    És important el nostre compromís i em sembla una bona idea aquesta iniciativa que des de Save UPC es du a terme. Veurem si sumant els nostres esforços i recursos aconseguim alguna cosa bona de tot això.

    eva

Deixa un comentari